måndag 4 juni 2007

Solen glimmar blank och trind

Vilken dag! Himlen är klarblå och solstrålarna står som spön i backen. Spanar man upp mot vår närmaste stjärna, hinner man strax innan man blir blind för livet förnimma den svenska flaggans färger i det celesta ljusspelet. Gult och blått. Så här två dagar innan den svenskaste av nationaldagar, drar jag mig till minnes att den 6:e juni tidigare var känd som svenska flaggans dag. För att starta firandet, tänker jag högtidligen kungöra min tre-i-topp-lista över solbeprydda landsflaggor som också har inslag av blått i sig (poängskalorna är, i den mån de existerar, alltigenom subjektiva):

På första plats: ArgentinaSol med ansikte och ljusblå himmel! Visserligen ser solen lite trumpen ut, men det kan man förstå, eftersom den ligger mitt i ett molnstråk. Himmelsfärgen är däremot i det närmaste perfekt.

På andra plats: KazakstanAtt solen saknar ansikte drar ner betyget. Visserligen kan man hävda att en sol utan ansikte är mer naturtrogen än en sol med ett dito. Men allvarligt talat, visst är det roligare med en glad dagissol än med en klotrund paintballfläck? Den pastellartade blå himmelsfärgen gör också den att betyget dras ner en smula. På pluskontot finns rovfågeln, som konstnären turligt lyckades fånga på bild, när han var ute och skissade av solen. Den gula kurbitspinnen till vänster känns visserligen en smula malplacerad, men är snygg och ger därför också den ett pluspoäng.

På tredje plats: UruguayÅterigen en sol med ansikte, den här gången med åtminstone ett drag av glädje över sig. Den här solen är i det närmaste perfekt. Den är snygg, fantasifull och framförallt stor. Det som tynger ner Uruguays flagga till en tredjeplats är resten av flaggan. Himmelsfärgen är för mörk och de vita ränderna får mig att tänka på antingen att det drar in en kallfront, eller att man allvarligt måste överväga att dra ner på flygtrafiken i landet. Dessutom har man placerat den fantastiska solen uppe i ett hörn, som om den vore ett förskrämt litet barn.

Som vanligt på nationaldagen, firar Republikanska Föreningen (RepF) Republikens dag. Glatt, uppsluppet och trevligt brukar det vara. På programmet står bl.a. utdelandet av utmärkelsen "Årets republikan". Bege dig sålunda till Mynttorget i Gamla stan i Stockholm mellan kl. 12.30 och 14.30 onsdagen den 6:e juni! Också i Lund kommer RepF att anordna ett nationaldagsfirande. Platsen är Stortorget och det hela går av stapeln mellan kl. 11.00 och 14.00. Gratis fika och kubbspel utlovas. Mer information om evenemangen finns på RepF:s hemsida.

Inga kommentarer: