tisdag 6 november 2007

Möss och människor


Unga frk. hotellarvtagerskan Hilton skapar obehag hos hanliga möss. Det finns hela tjugoåtta möss på bilden, men de gömmer sig alla bakom betongpiedestalen i bakgrunden.

När jag idag gick in på tidskriften Science hemsida, hittade jag en märklig och hysteriskt rolig artikel (Science). Ett kanadensiskt forskarlag har kunnat påvisa att en pappfigur föreställande Paris Hilton har en analgesisk (smärtstillande) verkan på möss. Men det är bara hanliga möss som påverkas och anledningen tros vara att de blir så skrämda av bilden, att stressreaktionen gör dem okänsligare för smärta. Jag undrar vad de hade som positiv kontroll, en bild på Kristina Lugn kanske? Att honmöss inte reagerade på samma sätt som hanarna kan kanske (om man ser på saken med glimten i ögat och ur en manschauvinistisk vinkel) bero på att kvinnor tenderar att huvudvärk när männen blir upphetsade, snarare än att få en redan befintlig värk lindrad. En bild på Ricky Martin hade kanske gett ett bättre resultat. I vilket fall som helst kommer det här att vara en väldigt stark kandidat till IgNobel-priset i medicin nästa år.

Men man kan ju inte säga annat än att de framstående kanadensiska forskarna har öppnat upp oanade möjligheter för smärtforskningen i allmänhet och smärtforskningen hos möss i synnerhet. Aldrig mer skall en mus med penis behöva gå runt med huvudvärk! Och skvallerpressen sedan. Kan det vara så att paparazzifotografer är mindre sjuka eller mer sällan har ont i huvudet än andra? Finns det andra positiva effekter av att reagera negativt på innefolket, t.ex. ökad virilitet eller lenare hud? Frågorna är oändligt många, t.ex. hur såg egentligen anslagsansökan för det här försöket ut?

[Uppdatering]: Jag såg precis att min vän Harald har noterat samma sak. Hans inlägg kan läsas här: Paris Hilton skrämmer slag på möss!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: