onsdag 14 november 2007

Återvinning


Man kan inte vara nog säker när det gäller att blidka andevärlden.

I och med FN:s rapporter om människans inverkan på den globala miljön och därmed klimatet, har återvinning kommit i ropet igen (vilket i sig är ett slags återvinning, lite kaka på kaka med andra ord). Det hänger väl också ihop med att det blir allt lättare för hushållen att sortera sitt avfall i alla de fraktioner som behövs för att man på ett bra sätt skall kunna återvinna materialen. Men ibland tycker till och med en gammal miljövårdsivrare som jag att det går lite för långt. Världens två folkrikaste nationer bjuder på nyheter inom området som både oroar och ger upphov till smilgropsgymnastik. Från Kina rapporteras det att gamla, använda (!) kondomer sköljs ur (får man verkligen hoppas), tvättas och görs om till hårsnoddar (DN). Myndigheterna har gått ut med en varning att det kan finnas patogener kvar på och i de f.d. glädjegummina och att dessa i värsta fall kan smitta icke ont anande hårsnoddsköpare när dessa stoppar snoddarna i munnen medan håret görs i ordning. M. A. Numminens gamla slagdänga "Som en gummiboll kommer jag tillbaks till dig" har därmed fått en oväntad och rätt äcklig ny betydelse, eftersom man numera inte säkert kan veta vad gummibollen var innan den blev en gummiboll.

Också i Indien tar man sitt klimatansvar och återanvänder redan utslitna artiklar, den här gången hundsjälar (DN, SvD). En indisk bonde blev enligt egen utsago hemsökt av två hundandar efter att han hade dödat de två individer vilka härbärgerade själarna ifråga medan de var i färd med att fullkomna sitt animaliska äktenskap på en av hans åkrar. Som den utmejslade naturvetare han verkar vara kom han fram till att det enda och därmed bästa sättet på vilket han kunde undkomma dessa spöken och få ro, var att gifta sig med en hund (levande sådan) och framleva sitt liv med den. Släkt och vänner hjälpte till att finna, inte en psykiatriker vilket kanske vore lämpligt, utan en tik som kläddes i bröllopsskrud och (antagligen ovetandes om vad som försiggick) sedan fick genomgå en äktenskaplig ceremoni med bonden. Det här skall väl ändå en gång för alla visa alla djurrättsaktivister att lantbrukarna faktiskt är riktiga djurvänner.

Men från USA meddelas det att en annan form av återvinning, den av stamceller från döda medmänniskor, i framtiden kan komma att ersättas av stamceller som klonats från patientens kroppsegna genom (DN, SvD, Nature). Fördelen med tekniken är att (till synes) kroppsegna stamceller löper lägre risk att stötas bort, eftersom donator och mottagare rent genetiskt är samma person. I teorin kan man således i framtiden med en ökad säkerhet behandla, eller kanske till och med bota, svåra kroniska sjukdomar såsom diabetes och parkinson. Om du är en apa är dock framtiden som man säger redan här. Tekniken fungerar nämligen än så länge bara på makaker, men skall inom en inte alltför avlägsen framtid kunna användas inom humanmedicinen. Alla darrhänta makaker med begynnande åldersdemens har därmed att se fram emot en trevlig ålderdom.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: