onsdag 29 oktober 2008

Fois gras


Det lackar mot val...

Att presidentvalet i Amerikas förenta stater väcker intresse också hos oss på andra sidan pölen (DN, SvD, GP, SR, SVT), är inte så underligt. USA:s inflytande och betydelse för världen som helhet är stort. Inte bara som kulturbärare och militärmakt, som brukar framhållas när det skall sägas något negativt om skinkan mellan brödbitarna Kanada och Mexiko, utan även som en ekonomisk och demokratisk kraft att räkna med. För faktum kvarstår, vad vi än anser om USA:s benägenhet att (åtminstone utomlands) strunta i de mänskliga rättigheter som de påstår sig försvara, och starta krig i avlägsna delar av världen (krig som de sedan inte klarar att städa upp efter), så är det en vital och tillåtande demokrati med ett stort spelrum för debatt. Och kanske är det just därför det finns så många åsikter om USA, att man de facto får tycka illa om eller älska det, eller som i mitt fall stå någonstans i mittfåran, utan att för den sakens skull bli fängslad och avrättad. USA:s konstitution är efter över 200 år fortfarande en förvånansvärt modern grundlag, där den ursprungliga andemeningen (den att "We, the people" var "We, the white men") ändå var såpass löst formulerad att "the people" numera omfattar både kvinnor och män oavsett hudfärg eller etnisk tillhörighet, utan att behöva skrivas om.

Det framstår dessutom som intressant att vi i Sverige är så intresserade av ett val i vilket vi inte själva får rösta. Kanske för att vi inte har samma demokratiska djup och transparens som i USA. För vad de amerikanska medborgarna skall göra den 4:e november är att välja sin statschef. I Sverige är statschefens person och tillsättning som bekant en rent genetisk fråga. Men i USA, detta bespottade land, är nu en färgad man med utländsk bakgrund (Sen. Obamas far är kenyan) en stark kandidat till presidentposten. Han slog dessutom en mycket stark kvinnlig kandidat i primärvalen. Sverige, som gärna slår sig för bröstet i jämställdhetsfrågor har i modern tid aldrig haft en kvinnlig statsminister eller en statsminister med utländsk bakgrund (rätta mig gärna på den punkten, jag har letat men utan framgång). Däremot har vi haft ett antal utländska statschefer genom åren, senast Karl XIV Johan. Men den senaste gången vi hade en kvinnlig statschef var när Ulrika Eleonora efterträdde sin bror Karl XII, år 1718. År 1719 abdikerade hon till förmån för sin make, Fredrik I. I Europa finns det däremot både kvinnliga regeringschefer och statschefer, och dessutom flera d:o emerita. Nej, det får banne mig bli skärpning på de båda punkterna.


Från vänster till höger: President George W Bush, President Tarja Halonen, Förbundskansler Angela Merkel samt Kung Carl XVI Gustaf. Uppnådde sina positioner genom att bli, i tur och ordning: Vald, vald, vald och född.

Men hur intressant det amerikanska presidentvalet än är, så har jag tröttnat. Två år av kandidatnomineringar, primärval och nu valkampanj har gjort mig blasé och likt franska gäss till julen känner jag mig tvångsmatad. Det skulle inte förvåna mig om jag har fått fettavlagringar i levern av all politik. Jag tror att de amerikanska politikerna har lärt sig av de senaste årens julskyltningshysteri, som ju börjar långt innan allhelgonahelgen (SvD). Utnötning skall få de amerikanska väljarna att bli så slutkörda att de likt zombies i samlad tropp lommar till valurnorna. För nog måste det här politiska maratonloppet vara tröttande också för dem? Och vilket magnifikt västgötaklimax det hotar att bli. Det hela är att likna vid en hett emotsedd boxningsmatch mellan två stora tungviktare. Det är ett djäkla tjatter i flera månader, upp till ett år, om vem som egentligen är bäst av dem två. Och så slutar det med en knock-out efter tjugo sekunder...

Nåja, eftersom julen och demokratiska val i USA ser ut att sammanfalla i år, kommer här en liten önskelista:

1. Fred på jorden,
2. Införande av allmänna val till den svenska statschefsposten (RepF),
3. Fler duktiga svenska kvinnor som vill bli statsminister i Sverige,
4. En soffa (ev. med lock att ligga på vart fjärde år),
5. En Xbox 360 samt
6. En ny, fin och långskaftad pipa.

Var hittar man förresten ett svart pentagram (spetsen nedåt) att använda som juldekoration på ytterdörren?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: