fredag 21 november 2008

Lästips: Medvetenskaps E-post, nu med tillsatt sund skepsis


Ja, så här går livsmedelsproduktionen till. I alla fall enligt Aftonbladet.

Jag vill passa på att tipsa om Medvetenskaps inläggsserie om den irrationella skräcken för tillsatser i mat (Medv1, Medv2, Medv3). De tar avstamp i Aftonbladets kampanj mot tillsatser i livsmedel, en kampanj som andas hysteri, okunskap och pseudovetenskap (AB1, AB2, AB3, AB4, AB5). "Naturliga" livsmedel ställs mot "syntetiska" och man ser rätt snabbt att förståelsen är mycket låg för 1) hur råvaruproduktionen går till, 2) hur råvaruförädlingen går till och 3) i vilken utsträckning vi själva faktiskt tillsätter kemiska ämnen när vi lagar mat i hemmet. Aftonbladet lutar sig dessutom mot en enskild författares åsikter och det faktum att artikelförfattaren själv känner obehag inför E-ämnestillsatserna.

Jag har tidigare skrivit om källkritik i samband med det s.k. vinlarmet (Skor1, Skor2, Sällsam), men vill återigen trycka på vikten av sådan. Köp inte "larmens" argument bara för att det låter enkelt och självklart, utan fråga dig istället vilka som larmar, hur de larmar och vad de vill uppnå med larmet. Läs in dig på ämnet, både för och emot, och var lite hälsosamt småskeptisk. Ibland är det helt rätt att köra igång Hesa Fredrik och kasta sig i skydd, men för det mesta räcker det med att harkla sig, stanna upp och tänka efter.


Eat My Fear. Konstnär: David Lynch.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: