onsdag 10 december 2008

Dröm söta drömmar


En uppenbart berusad jultomte, vars fetma och sockerplommon kan vara riskfaktorer för att utveckla diabetes typ 2. Hoppas att han sover ordentligt.

Metabolism och cirkadisk rytm påverkar varandra. I senaste onlinenumret av Nature Genetics (dec. 2008) meddelas det i tre artiklar om kopplingen mellan diabetes typ 2 och melatonin, det som brukar kallas för sömnhormonet (Science; Bouatia-Naji et al., 2008; Lyssenko et al., 2008; Prokopenko et al., 2008).

Under dagtid minskar mängden melatonin i kroppen, för att under kvällen och natten öka igen. På det här sättet reglerar melatoninet den cirkadiska rytmen (dygnsrytmen) och hjälper till att stabilisera sömnmängd och -behov. Man har tidigare kunnat visa att personer som sover mindre lider en större risk att utveckla diabetes typ 2, och att möss vars dygnsrytm har störts blir fetare. De tre nya studierna stöder tanken att det har att göra med att melatonin är inblandat i regleringen av insulin, det hormon som reglerar blodsockernivån i kroppen och vars utsöndring är störd hos de patienter som är diabetiker.

Genom att använda patientdata och data från tidigare studier, har man först kunnat påvisa att patienter med förändringar i eller kring melatoninreceptorgenen MTNR1B har en förhöjd blodsockernivå på morgonen (Prokopenko et al.). Ett högt blodsocker på fastande mage är ett tecken på diabetes typ 2 eller att man löper en risk att utveckla detsamma, och de två efterföljande studierna fann en koppling mellan störningarna i MTNR1B och risken att utveckla diabetes typ 2 (Bouatia-Naji et al. & Lyssenko et al.).

Tanken är att man nu skall gå vidare och mer i detalj titta på hur melatoninet påverkar insulinsystemet. Det kan vara så att patienter med den undersökta genförändringen har en insulinutsöndring som är känsligare för melatonin än andra. Hur som helst skall man sova ordentligt för att undvika problem, för den som sover sämre sover också sött.

Bouatia-Naji et al. 2008. Variants in MTNR1B influence fasting glucose levels. Nature Genetics, online version, Dec. 7 2008.

Lyssenko et al. 2008. Common variant in MTNR1B associated with increased risk of type 2 diabetes and impaired early insulin secretion. Nature Genetics, online version, Dec. 7 2008.

Prokopenko et al. 2008. A variant near MTNR1B is associated with increased fasting plasma glucose levels and type 2 diabetes risk. Nature Genetics, online version, Dec. 7 2008.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: