tisdag 9 december 2008

Klimatauktion


Vi måste göra något. Måste protestera. Hellre protestera än göra något!

I lördags var det tydligen den stora klimatdemonstrationsdagen (Klimataktion, Climate Walks! 08, DN). Jag sitter hemma och tjurar, eftersom ingen berättade det för mig. Jag vill också demonstrera. Jag är också emot klimatet.

Nu är jag inte alls insatt i frågan, men min minnesbild av hur det var förr, är att klimatet var tydligare och lättare att prognostisera. Det kan visserligen bero på att jag var fem år gammal och inte hade en susning om biologi, ekologi, meteorologi, klimatologi eller ens rum o. logi. Men å andra sidan verkar min känsla bekräftas av en hel del s.k. klimatskeptiker, som varken behöver vara pålästa eller särskilt kompetenta för att få påverka politiken i t.ex. USA eller för att skriva insändare i UNT. Det gäller visserligen också klimativrarna. Överhuvudtaget verkar det inte vara något krav på att skaffa sig en samlad bild över en fråga, för att göra sig till tolk för mig och det som tydligen är (eller borde vara) mina åsikter. Men tänk hur litet urvalet av biodynamiska quinoagroddar hade varit om vi inte hade haft kvasireligiös fanatism åt vilket håll det än vara månde.

Så hur var det då förr? Tja... Vintrarna var alltid snöfyllda och minusgradskalla, vårarna alltid ljumma och pollenbemängda, somrarna alltid lagom varma, och höstarna var friska, färgglada och relativt regnbefriade. Det är så jag minns det, och då måste det väl vara sant, eller hur? Jag fnyser föraktfullt åt TV-meteorologerna när de påstår att det bara har varit snö på julafton i Uppsala i genomsnitt varannat år sedan mätningarna började. Men hur det än är verkar klimatet på senare tid ha blivit vår värsta fiende. Så därför köper jag mig en kappa, sticker ett vått finger i luften, vänder mig i enlighet med resultatet och proklamerar: Jag är en klimatskeptiker, i det att jag är skeptisk till klimatet. Ner med klimatet! Jag hatar klimatet!!


"Jag har inte ens råd med Klorin till mig och mina barn. Min fru lämnade mig för en Bamsedräkt i polyester."

Av någon anledning har tillverkarna av isbjörnsdräkter inte drabbats av den globala ekonomiska kris som annars har lagt sig som en våt filt över världen. Visserligen blir alla argument bättre om de framförs av en karl i en alltför stor pyjamas, något som varit tradition i Sverige sedan Karl XIV Johans sängkammarregering. Men det är något sorgligt med det faktum att just klimatdemonstrationer är det enda forum där isbjörnsfetischister kan känna sig välkomna. Här har RFSL inte tagit sitt arbete på tillräckligt stort allvar. Eller så har de tagit det på lika stort allvar som jag tar folk i isbjörnsdräkter.

Men åter till klimatet. Tydligen har klimatet tagit människans utsläpp av växthusgaser som en förevändning för att höja medeltemperaturen på jorden. Av det lilla jag har läst, så leder en höjning av jordens medeltemperatur på i genomsnitt 2°C, till att änglarna blåser i sina basuner och bryter sina sigill, svavel och eld regnar från skyn, de fyra änglarna som var bundna vid Eufrat släpps lösa, hästar börjar tala vid Rubicon, Xenu och Cthulhu äter upp oss, samt att Bert Karlsson blir återinvald i Riksdagen (Medvetenskap om hur klimatförändringar ledde till Västroms fall). Av en brittisk organisations informationsmaterial förstår jag dessutom att hela världen kommer att förvandlas till LEGO™-bitar. Eller åtminstone Storbritannien och Irland. Om vi skall kunna leva i en värld utan att vara rädda för att bli uppätna när vi går hemifrån våra LEGO™-hus, så måste vi bli av med klimatet. Det ställer bara till problem.


Den här bilden visar två saker: 1.) Att det kommer att bli allt varmare i Storbritannien och 2.) att UK Climate Impacts Programmes (UKCIP) prognosteknologi bygger på Tetris.

Så vad göra? Vi måste agera! Och vad bättre sätt att agera på än att demonstrera? (Ja, det skulle väl vara att demonstrera utklädda till isbjörnar, men ni förstår vad jag menar.) För vi har ju lyckats lösa problem förr i det här landet, genom att just demonstrera och sedan folkomrösta om det som vi har demonstrerat om. Tänk bara på lyckosamma kampanjer som "Atomkraft? Nej tack!" och "Nej till högertrafik!". Om det inte var för dem, så skulle vi köra bil på höger sida av vägen och fortfarande ha kärnkraftverk i drift! Så, ner med klimatet!

Men vad kan jag göra? frågar du dig kanske. Skall vi inte handla istället för att demonstrera? Nej, demonstrationer är mycket bättre än handling. För vad som än sker och vad som än sägs, så kan du vila trygg i förvissningen att det alltid är någon annans fel. Jazzens, Skånes eller kanske den skånska jazzens. Och det spelar ju ingen roll vad du gör om inte alla andra gör som du. Så demonstrera istället. På det sättet behöver du inte ta något ansvar för det du tycker att andra skall ta ansvar för.

Frågan är bara vad som händer med alla dessa isbjörnsdräkter. Man kanske borde anordna en klimatauktion.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: