fredag 26 december 2008

Vem målade polaren vid pelaren i källaren?Åsa gör mig uppmärksam på ett desperat (nåja) rop (mja) på hjälp (ja, det stämmer i alla fall) från Riksantikvarieämbetets (RAÄ) mörkaste antikvariska vrår (Ting och Tankar). Anna Boman har via RAÄ:s K-blogg efterlyst namnet på den konstnär(inna) som målat akvarellen "Tomten i Glimmingehus" (K-blogg, Kulturmiljöbild).

Konstverket avbildar en tomte i Jenny Nyström-stil (och ser ut att vara målat vid ungefär samma tid som hon levde, d.v.s. kring sekelskiftet 1900), med ett litet, vitt skägg, röd luva, och i övrigt bruna kläder, och som befinner sig i källaren på Glimmingehus utanför Simrishamn. Om ni har vägarna förbi, så tycker jag för övrigt att ni skall åka dit. Glimmingehus har nämligen något så ovanligt som en vallgrav. Coola bananer! Nåväl. Tomten står på en träbänk för att nå upp till ett stenbord som upprättats kring en källarpelare i sten. Framför honom finns en tom tenntallrik, en rejäl kniv och ett högt, vackert sirat ölstop. Han stöder huvudet mot vänster handflata och ser, i ett uttryck av trötthet och (får man förmoda) hunger, hur en stor mus (som egentligen är för avlång för att vara en mus) eller liten råtta (antagligen med en defekt i adenohypofysen) försöker attackera stopet.

Så, för att göra en otroligt akademisk, torr och mycket dålig omskrivning av ett lika akademiskt och torrt uttryck: Vadan detta cellasta fenomen? (Jo, jo, sug på den ni!) Vem målade akvarellen? Gå till Kulturmiljöbild för att se akvarellen och besök sedan K-bloggen om ni kan hjälpa RAÄ att få svar på vem upphovsmannen eller -kvinnan är.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: